W Kulinarnym Wrocławiu podróż do kraju kwitnącej wiśni

Anna Fluder | Utworzono: 23.07.2015, 17:37
A|A|A

fot. matcha deser

Tym razem wybraliśmy się do kraju kwitnącej wiśni. Magdalena Słowik autorka bloga "JaponiaBliżej", oraz znana już z naszego programu Ania Grela i jej "Sebu-sushi" zaserwowały nam mniej znane od sushi, ale równie warte uwagi potrawy dnia codziennego Japończyków. Poznaliśmy przepis na esencję zupy, czyli dashi - taki nasz bulion, dowiedzieliśmy się jak przygotować miso, a na upalne letnie dni odkrywaliśmy sekrety zielonej herbaty matcha i ukręciliśmy z tejże zielone lody.

Przy okazji odkrywaliśmy japońską kulturę jedzenia i obaliliśmy kilka mitów :


Zielona herbata matcha to mało jeszcze znany w Polsce napój, ale wart uwagi bo to nie tylko ciekawy smak, ale też dodatkowe wartości:

Podstawą kuchni japońskiej są zupy miso i ramen


Zupa misoshiru :

Składniki :

pasta miso /może być z sfermentowanej  soi, ryżu czy pszenicy.

Dashi / bulion w kuchni japońskiej /

glony wakame

tofu

szczypiorek

sos sojowy do smaku

mirin do smaku

Mirin : słodkie wino dogotowania

dashi : kombu oraz płatki bonito

dashi wege : kombu oraz suszone grzyby shitake

Dashi: Zalewamy wodą kombu/ grzyby shitake, 30 min przed gotowaniem. Zaraz przed tym jak się zagotuje woda, wyciągamy wodorost . Odstawiamy i dodajemy garść bonito . W zależności jak chcemy mieć intensywny wywar tak długo parzymy płatki bonito.

Łączymy dashi i parę łyżek pasty miso ,dodajemy wcześniej namoczone glony wakame, pokrojone w kostkę tofu, doprawiamy sosem sojowym i mirinem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem

Nie można zagotowywać pasty, ponieważ straci wszystkie właściwości .

Pastę miso możemy wykorzystać to innych zup np. naszej zupy warzywnej  Po ugotowaniu zupy dodać parę łyżek pasty.

----------------------------------------------------------------------------------

Ale do miso i innych zup potrzebna jest baza - coś jak nasz bulion, ale po japońsku czyli dashi:

Składniki :

makaron ramen

jajeczko ugotowane w połowie na miękko

podsmażona wołowina z wywaru

kiełki  np. fasoli mung

 rzodkiew pokrojona w plastry

 szczypiorek

edamame / strąki soi wcześniej gotujemy/

Na Wywar :

kości wieprzowe szpikowe

wołowe

włoszczyzna / palony por ,marchewka, pietruszka, seler/

kilka grzybów suszonych

pomidor w całości/ nacięty /

kombu

palona cebula

sos sojowy

pieprz ziarnach

liscie laurowe

ziele angielskie

kawałek kapusty

Wywar gotujemy dość długo aż stanie się gęsty. Jest to jeden z rodzajów Ramenu. Po odcedzeniu przez gazę doprawiamy sosem sojowym. Wszystkie składniki układamy w miseczce i zalewamy wywarem. Ramem w Japonii to tak jak u nas rosół.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Na drugie danie okonomijaki czyli coś nie tak wcale odległego od naszej tradycji, bo jak jest kapusta to już jest swojsko:





Okonomiyaki – to japoński placek , składający się głowie z kapusty i dodatków / takie jakie chcemy/

W Japonii smaży się go na specjalnym grillu teppanyaki ale my możemy z powodzeniem usmażyć go na okrągłej patelni. Podaje się go z specjalnym sosem lub sosem tonkatsu oraz majonezem i szczypiorkiem. Na wierzchu posypujemy go płatkami bonito.

Składniki :

kapusta biała

jajko

troszkę mąki

dashi / zamiast dashi możemy użyć np. rosołu

owoce morza lub warzywa czy to co chcemy

Sos tonkatsu : 1 łyżka ketchupu ,  1 łyżeczka sosu ostrygowego, 2,5 łyżeczki sosu Worcestershire , 1 łyżeczka cukru .

Wszystkie składniki mieszamy razem i smażymy na patelni na oleju.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

A na upalne letnie popołudnia jeszcze dwie podpowiedzi:

 

 

Tagi:
REKLAMA

To może Cię zainteresować