Bez glutenu, cukru, laktozy, czyli bogactwo smaków w Kulinarnym Wrocławiu

Anna Fluder | Utworzono: 12.03.2015, 22:23
A|A|A

Bez glutenu, bez cukru, bez laktozy. Zamiast białego rafinowanego cukru - naturalne słody jak: ksylitol, syrop z agawy, melasa z ryżu czy buraka oraz daktyle. Mąkę pszenną można zastąpić mąkami z orzechów, migdałów, mąką gryczaną, jaglaną i ryżową. Jak mleko, to roślinne - najczęściej sojowe, kokosowe oraz ryżowe.

Ewa Eron-Gorzała & Aneta Zarzycka zachęcały do komponowania swoich posiłków z jak najmniej przetworzonych produktów, bez konserwantów i sztucznych barwników.





Kotlety na obiad? - proszę bardzo :

Burgery buraczane – wegańskie, bezglutenowe



Składniki:
2 szklanki startych buraków
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej jeszcze ciepłej)
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/2 szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula drobno pokrojona
1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki gryczanej niepalonej
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki natki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy w dużym naczyniu. Formujemy małe kotleciki i układamy na posmarowanej olejem ryżowym blaszce. Wierzch burgerów smarujemy olejem ryżowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut (po 15 minutach przewracamy burgery i pieczemy kolejne 15 minut).



Do studia Ewa i Aneta przyniosły - jak okazało się już po rozmowie - "niebo w gębie":

Karpatka bezglutenowa i bezcukrowa



Składniki na ciasto:
1 szklanka wody
½ kostki masła
1 szklanka maki (mieszanka mąki jaglanej, owsianej, ziemniaczanej oraz ryżowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 lub 5 jajek

Składniki na krem:
1 szklanka kaszy jaglanej (po ugotowaniu około 2,5 szklanki)
½ kostki masła
Syrop z agawy lub inny słód do smaku
Ziarenka z laski wanilii do smaku

Sposób przygotowania – ciasto:
W rondelku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej masło, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Powstałą masę pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy proszek do pieczenia i jajka – blendujemy lub ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do dwóch blaszek. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 210 stopni.

Sposób przygotowania – krem:
Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy do momentu powstania gładkiej masy. Krem wstawiamy na 30 minut do lodówki aby stężał.

Upieczone ciasto przekładamy schłodzoną masą.


Danie na dwa, a może więcej dni i obiad z głowy?:

DAHL – indyjski gulasz z czerwonej soczewicy – bezglutenowy, bezlaktozowy, wegański



Składniki:
3 szklanki czerwonej soczewicy
2 cebule
1 puszka pomidorów
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
5 1/2 szklanki wody
olej ryżowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, wszystkie przyprawy i 2 minuty podsmażać ciągle mieszając, dodać pomidory i soczewicę – wymieszać. Po 5 minutach dodać wodę i gotować około 25 minut aż soczewica zmięknie. Doprawić solą i dodać mleko kokosowe. Gotować jeszcze 10 minut. Podawać np. z ryżem jaśminowym, komosą ryżową lub chlebem.



Na koniec coś zaskakującego:

Kasza gryczana na słodko



Składniki (ilość według uznania):
Kasza gryczana niepalona ugotowana
Niesiarkowane bakalie – np. daktyle, rodzynki, morele
Orzechy nerkowca, płatki migdałowe
Jagody Goji
Syrop z agawy lub syrop daktylowy do smaku
Szczypta soli
Kasze można przyprawić również cynamonem oraz kardamonem.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać. Podawać z musem owocowym – najsmaczniejsza z musem jabłkowym.

REKLAMA