Najlepsze z Kulinarnego Wrocławia - kiszonki i kuchnia Słowian

Maciek Przestalski | Utworzono: 05.08.2018, 13:38 | Zmodyfikowano: 05.08.2018, 13:38
A|A|A

Na mapie kulinarnej z 1897 roku Dolina Baryczy to Dolina Kiszonej Kapusty. To właśnie w te rejony, po II wojnie światowej przeniósł Stefan Sznajder. Jako świetny bednarz i stolarz miał mnóstwo zamówień na dębowe beczki dla gospodarstw, które słynęły z kiszenia kapusty i ogórków. Pewnego roku ogórki bardzo obrodziły i dziadek postanowił zakisić je sam. To początek historii. Resztę, w marcu 2018 opowiedziała Emila Chmura z Gospodarstwa Rolnego i Przetwórni Warzyw Sznajder.



Kiszone warzywa z Doliny Baryczy na stronie www.sznajder.agro.pl i na facebooku www.facebook.com/michalsznajdergospodarstworolne.



Co jadali nasi przodkowie setki lat temu? I jak to przyrządzić dziś? Tym zainteresowali się Marek Łoboda z Pogromcy Craft Beer & Food i Adrian Bęben z (wówczas) bielskiej restauracji Słowianka. Pod szyldem Slavic Raw Food będą podawali kuchnię Słowian. Posłuchaj opowieści z marca 2018 roku, o piwie bez chmielu, łowionych zimą rybach i mrówkach zamiast cytryn.



Pop Up Słowianka & Pogromcy na facebooku: www.facebook.com/events/373781046428502.

REKLAMA

To może Cię zainteresować