Najlepszy cukiernik w Polsce zdobywa podniebienia wrocławian

Michał Hamburger | Utworzono: 25.03.2018, 15:07 | Zmodyfikowano: 25.03.2018, 15:07
A|A|A

Wyróżnienia wręczył prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki wraz z Dyrektor Generalną Ministerstwo Sportu i Turystyki Alicją Omięcką oraz gościem honorowym - hiszpańskim szefem kuchni Paco Perezem (posiadającym łącznie 5 gwiazdek w Przewodniku Michelin). Na scenie laureatom towarzyszyli również partnerzy Akademii.

Jej przygoda z cukiernictwem rozpoczęła się od Włoch. Do Italii wyjechała po studiach i właśnie tam połknęła bakcyla. Ukończyła prestiżową szkołę Le Cordon Bleu w Londynie, gdzie uczyła się sztuki cukierniczej na najwyższym poziomie. Jako absolwentka pracowała m.in. w luksusowym The Ritz Hotel. Po powrocie do Polski, wspólnie z Barbarą Migdał-Bobrowską, otworzyła we Wrocławiu własną cukiernię, gdzie serwowane są głównie monodesery, na bazie najlepszych produktów.

LAUREACI AIG PRIX 2018:

•Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości - Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów)
•Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa - Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław)
•Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera - Kamil Wojtasiak, Butcheryandwine (Warszawa)
•Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej - Gosia Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017)
•Prix Multimedia / Nagroda Multimediów - FOOD & FRIENDS - Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk

LAUREACI ARS COQUINARIA 2018:

•ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów - Adam Chrząstowski
•ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku - Magda Gessler
•ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt - Szynka Dylewska Dojrzewająca - Kalinówka - Wzgórza Dylewskie

REKLAMA