Obrazy na talerzu w Kulinarnym Wrocławiu

Anna Fluder | Utworzono: 18.03.2015, 11:19
A|A|A

Bo czy z wszystkiego można wyczarować coś pięknego? Czy do przygotowania takiego dzieła kulinarnego konieczne są zdolności plastyczne, artystyczne, czy wystarczy wyobraźnia? A na talerzu większą wartość ma porządek i precyzja, czy nieład artystyczny i przypadkowość? Posłuchajcie jak zadbać o wizerunek produktów i potraw. Podstawą są warzywa i to przede wszystkim one mienią się kolorami i układają się w obrazy:





Jeśli kompozycja na talerzu to harmonia, czy nieład artystyczny? Co wybrać?






W menu tym razem zupa z powracającym do łask warzywem - krem z topinamburu z wanilią, jajkiem poche i oliwą truflową





1kg topinamburu
0,5 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
0,5 litr mleka
1/2 laski wanilii
masło 100g
sól do smaku
oliwa truflowa

Jajka poche
4 świeże jajka
50ml octu białego winnego
sól

Drugie danie komponujemy na dużym talerzu i proponujemy - pierś z kurczaka z sezonowymi warzywami





4 piersi z kurczaka ze skórą
12 szt. marchewki, małe (do upieczenia oraz na puree)
8 szt. pietruszki, małe
2 szt. sałaty rzymskiej mini
tymianek, rozmaryn
masło, sól, pieprz

Czas na deser - czekoladowy fondant





100g masła
100g czekolady gorzkiej, powyżej 60%
2 łyżeczki kakao
2 jajka
2 żółtka
100g cukru
50g mąki pszennej 550

lody waniliowe lub malinowe

Więcej kulinarnych obrazów tutaj.

REKLAMA