eduBAZAR Slow Food Dolny Śląsk

Radio RAM | Utworzono: 26.01.2015, 11:42
A|A|A

Edukatorami, Wystawcami i Biesiadnikami będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. Ujrzycie tu i posmakujecie produktów lokalnych, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych. EduBAZAR odbędzie się w grupie wielu Mecenasów kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU realizowanego przez Slow Food Dolny Śląsk w przedszkolach, szkołach, bibliotekach, klubach i miejscach nieformalnych. Zapraszamy do wspólnego stołu na biesiadę - podamy przepyszną ZUPĘ ugotowaną na dolnośląskich, ekologicznych warzywach z Gospodarstwa Ekologicznego Renaty Chołodeckiej z Krośnic (wersja wege i mięsna).

W programie:
- wykłady o SFojskiej żywności, tradycyjnym wytwórstwie i miejskim ogrodnictwie
- warsztaty kulinarne / koszt 20zł, zapisy do 28 stycznia
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska / nagrody: SFojska żywność)
- biesiada publiczna / koszt 20zł, zapisy do 28 stycznia
- realizacja zamówień na dostawę SFojskiej żywności / zamówienia i przedpłaty 40%
Wstęp na wykłady – bezpłatny i wolny

Warszataty z cyklu WOJ.: WIEDZA O JEDZENIU
20zł/os., wiek >6, prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk, zapisy: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
12.00 – Dolce vita – coś zamiast białego cukru/ zapoznajemy uczestników z różnymi słodyczami i robimy zdrowe śniadanie - Mecenasem tego WOJa są Chwastożercy z Wrocławia: chwastozercy(@)gmail.com + facebook.com/chwastozercy

13.30 – Naolejenie – poznaj lokalne oleje / zapoznajemy uczestników z lokalnymi olejami roślinnymi i mieszamy warzywa na sałatkę - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Jacek Rylski z Olejarni Bożydar w Brzeziej Łące, gm. Długołęka: olejarnia-bozydar.pl

15.00 – Męki mąki – co by tu zmielić/ zapoznajemy uczestników z rodzajami mąki i robimy podpłomyki lub kluseczki - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Izabela i Grzegorz Sznajderowie z Młyna Skokowa w Skokowej, gm. Prusice: mlkynskokowa(@)gmail.com + facebook.com/mlynskokowa

16.45 – Biesiada publiczna - Szef Kuchni Jan Piotr Koziński zaserwuje zupę jarzynową w wersji wegetariańskiej lub mięsno-warzywnej. Pożywna, zimowa zupa ugotowana będzie z produktów naszych Mecenasów WOJa. Szef Kuchni wyczaruje ją na bazie warzyw z Gospodarstwa Ekologicznego Renaty Chołodeckiej z Krośnic oraz olejów Jacka Rylskiego z olejarni Bożydar w Brzeziej Łące. Zupa będzie gotowana na miejscu od godziny 11, po czym zasiądziecie wspólnie ze SFojakami do stołu. Biesiada potrwa do godz.17.45.

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

 

REKLAMA

To może Cię zainteresować