A | A | A

Słodki "Kulinarny Wrocław"

Utworzono: 2014-01-27 10:48 , Zmodyfikowano: 2014-01-27 11:12
Słodkości, pyszności i palców oblizywanie to nasze minione już spotkanie w "Kulinarnym Wrocławiu" z autorką bloga "Cakes and the City" Magdaleną Baran.
fot. Magdalena Baran

Magda z wykształcenia jest antropologiem kultury, z pasji instruktorka pilates i cyklistka, a z zamiłowania "ciasteczkarką". Jej strona już w rok po tym jak powstała zastała wyróżniona na konkursie Blog Day 2011.

Jak przyznała jej przygoda z wypiekaniem słodkości zaczęła się od zakalców

W programie "Kulinarny Wrocław" zaproponowała dwa ciasta i deser.

1. NAJLEPSZE CIASTO CYTRYNOWE

forma KWADRATOWA 20x20 cm lub forma okrągła o średnicy 20 cm

170 g masła (temperatura pokojowa)
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka (temperatura pokojowa)
skórka starta z 2 cytryn

Syrop - polewa
sok z 2 cytryn
100 g cukru pudru

Zacząć od natłuszczenia formy masłem, wyłożenia jej papierem do pieczenia i natłuszczenia papieru masłem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC.

Na tarce zetrzeć skórkę z dwóch cytryn.
W mikserze połączyć masło, cukier puder, mąkę, proszek do
pieczenia, jajka i skórkę z cytryn. Miksować krótko - nie dłużej niż 5 minut.

Masę przełożyć do foremki i piec 30 min.

Pod koniec pieczenia przygotować syrop cytrynowy: sok z cukrem pudrem podgrzać w rondelku (do czasu zagotowania). Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu polać gorącym syropem. Zostawić do ostygnięcia.

2.

BANOFFEE PIE

tortownica o średnicy 21 cm lub 25 cm

200 g ciasteczek owsianych
40-50 g masła
300-400 g gotowej masy kajmakowej
3-4 banany
300 ml śmietanki 30%

Zacząć od natłuszczenia formy masłem i wyłożenia jej papierem do pieczenia. W lodówce przygotować miejsce na przechowanie deseru.

200 g ciasteczek owsianych zmiażdżyć w blenderze.
W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło, następnie połączyć je z rozdrobnionymi ciastkami i powstałą masą wyłożyć spód formy.

Masę kajmakową przełożyć z puszki do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż zmięknie - wtedy należy rozprowadzić ją na warstwie z ciastkami. Banany pokroić w plasterki i zaaranżować na kajmaku.
Śmietankę ubić na sztywno i przykryć nią banany.

Deser zabezpieczyć, zakrywając folią aluminiową. Włożyć do lodówki na parę godzin. Najlepiej zapomnieć o nim na pół doby, żeby póżniej degustować z przyjemnością

3.

CIASTO CZEKOLADOWO-LIMONKOWE (WEDŁUG PRZEPISU NIGELLI LAWSON)

tortownica o średnicy 21 cm

150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
6 jajek (temperatura pokojowa)
250 g cukru
100 g mielonych migdałów
4 łyżeczki ciemnego kakao do wypieków
skórka i sok z 1 limonki

Zacząć od natłuszczenia formy masłem, wyłożenia jej papierem do pieczenia i natłuszczenia papieru masłem.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C.

Czekoladę i masło połączyć ze sobą w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, aż się roztopią. Odstawić do ostudzenia na parę minut.

Jajka ubić z cukrem w mikserze - aż wszystko potroi swoją objętość. W osobnej misce wymieszać migdały z kakao i za pomocą szpatułki dodać ostrożnie do masy jajecznej, następnie uzupełniając stopioną czekoladą i masłem. Na końcu dodać skórkę i sok z limonki, miksując całość przez 3-4 sekundy na najniższych obrotach miksera.

Masę przelać do formy i piec przez ok. 40-45 min (zacząć sprawdzać ciasto patyczkiem w 35. minucie - po ukłuciu ciasta drewniany patyczek powinien wrócić czysty - to znaczy, że ciasto jest gotowe). Wierzch ciasta będzie twardy, lecz popękany - wnętrze zaś może być delikatnie roztrzęsione. Degustować kiedy ciastu opadną temperatura i emocje.


Polecamy też więcej Magdy przepisów. Znajdziecie je na blogu oraz profilu na Facebooku.

Wszystkie zdjęcia pochodzą z bloga Magdaleny Baran i są jej autorstwa.

ZDJĘCIA
pokaż wszystkie +
ukryj część -
WASZE KOMENTARZE ()

WASZE KOMENTARZE (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony. Radio RAM nie odpowiada za treść komentarzy.
Teraz na antenie
Ian Pelczar
Strefa kina. Posłuchaj, co warto zobaczyć.
NEWSLETTER RADIA RAM
Dodaj swój adres, aby otrzymywać newsletter