Wałek do ciasta i inne akcesoria do wypieków

Materiał Sponsora
- Wałek do ciasta
- Foremki i blaszki
- Szablony i stemple
- Akcesoria do dekoracji
- Dodatkowe przyrządy
Co kupić na początek? Jeżeli interesują cię podstawowe wypieki, wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości wałek do ciasta - https://urzadzeniapiekarnicze.pl/walki-do-ciasta, stolnicę lub matę silikonową, kilka foremek i blaszek. Gdy zależy ci nie tylko na przygotowaniu ciasta, ale również na efektownym wyglądzie, będziesz potrzebować dodatkowych gadżetów.
Wałek do ciasta
Wałki wydają się tak powszechnymi i prostymi w konstrukcji akcesoriami kuchennymi, że niewiele osób zdaje sobie sprawę z właściwości, które trzeba wziąć pod uwagę w czasie zakupów. Jaki właściwie jest dobry wałek? Przede wszystkim wytrzymały. Co prawda w warunkach domowych ten parametr nie odgrywa aż tak istotnej roli, ponieważ i skala zastosowania jest mniejsza, jeśli jednak zamierzasz piec częściej, wybieraj wałki do ciasta odporne na uszkodzenia mechaniczne. Sprawdź, czy wykorzystano w nich nieprzywierającą powłokę.
Niekoniecznie musisz wybrać wałek drewniany. Co prawda takich modeli jest na rynku bodaj najwięcej, ale w gastronomii, piekarniach i cukierniach prym wiodą te wykonane ze stali nierdzewnej. To właśnie zabezpieczenie przed przywieraniem ciasta stanowi ich największy atut.
Foremki i blaszki
To źródło niekończących się kulinarnych inspiracji - formy i blachy do ciasta występują w wielu rozmiarach i kształtach. Różni je także materiał, z którego są wykonane. Do najpopularniejszych i dostępnych w atrakcyjnych cenach zaliczają się formy cynkowane, silikonowe, szklane, ceramiczne i kamionkowe. Dostępne są w wersji prostokątnej, kwadratowej lub okrągłej, a także znacznie bardziej wymyślnych kształtach. Upieczesz w nich nie tylko ciasto, ale również chleb.
Jakie formy warto kupować? Zwróć uwagę na:
- nieprzywieralność - nie ma nic bardziej irytującego niż sytuacja, w której podczas wyciągania imponującego bochenka lub biszkoptu odkrywasz, że jego część została w środku. Zabezpieczona przed przywieraniem powłoka pozwala uniknąć takich zdarzeń,
- różne kształty - nie ograniczaj się wyłącznie do tradycyjnych ciast. Efektowne foremki w różnych kształtach pozwolą ci przygotować wypieki na wiele okazji, także na święta i uroczystości tematyczne,
- wielość zastosowań - być może kupujesz formę z myślą o biszkoptach lub babkach, jednak warto wziąć pod uwagę także inne możliwości. Znane marki proponują foremki, które sprawdzą się także do przygotowania zapiekanek, pasztetów, wytrawnych keksów.
Zadbaj o odpowiednie czyszczenie i przechowywanie blach. Dzięki temu dłużej zachowają nieskazitelny wygląd i pozostaną bardziej funkcjonalne.
Szablony i stemple
Nieodłączny atrybut świątecznych ciast i ciasteczek to efektowna dekoracja. Znacznie łatwiej wykonasz ją, wykorzystując do tego celu szablony i stemple. Przy użyciu tych produktów odwzorujesz nawet bardzo skomplikowane motywy, które zachwycą twoich gości i otworzą przed dziećmi szerokie możliwości artystyczne.
Stemple i szablony dostępne są w najróżniejszych kształtach: od tradycyjnych gwiazdek i serduszek, przez motylki i zajączki, aż po renifery czy odciśnięte w cieście ornamenty. Wystarczy kilka takich elementów i wałek do ciasta, aby stworzyć prawdziwe cuda. Wykorzystaj także foremki do wycinania kształtów. Dzięki nim przygotujesz pojedyncze słodkości lub elementy na choinkę albo domek z piernika.
Akcesoria do dekoracji
Jeśli zamierzasz dekorować torty i babeczki, szablony i stemple nie wystarczą. Koniecznie zaopatrz się w szprycę lub rękaw cukierniczy z kilkoma końcówkami. Właśnie to narzędzie pozwoli ci uformować efektowne róże, liście, falbanki i inne szlaczki z kremu. Wykonanie precyzyjnych rysunków, wzorków i napisów będzie łatwiejsze dzięki specjalnemu pisakowi, który napełnia się lukrem lub inną masą z barwnikiem, a następnie za jego pomocą rysuje odpowiednie kreski.
Dodatkowe przyrządy
Wykorzystaj także dodatkowe akcesoria, dzięki którym przygotowanie domowych wypieków będzie łatwiejsze. Z pewnością przyda się pędzel silikonowy - niezastąpiony do aplikowania glazury, tłuszczu czy jajka równą warstwą. Po trzepaczkę sięgaj, przygotowując kremy i polewy - taka rózga pozbawi masę niepożądanych grudek. Gęste masy wymagają drewnianej łyżki. Precyzyjnie odmierzysz składniki za pomocą wagi kuchennej. O ile w przypadku większości ciast taka dokładność nie jest wymagana, o tyle skomplikowane desery czy makaroniki wymagają idealnych co do grama proporcji.