Branża gastronomiczna łapie oddech po wielomiesięcznym zamknięciu [POSŁUCHAJ]

Justyna Kościelna, MK | Utworzono: 20.05.2021, 15:37 | Zmodyfikowano: 20.05.2021, 15:39
A|A|A

fot. Patrycja Dzwonkowska

- Wydawało się, że wiele biznesów padnie przez pandemię, ale nie jest najgorzej. Przed restauratorami jednak wciąż dużo trudnych momentów - mówi Marek Janczyszyn z Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej:

Jest drogo, będzie jeszcze drożej. Restauracje, po lockdownie, znów mogą przyjmować u siebie gości - ci z tej możliwości chętnie korzystają, ale entuzjazm opada, gdy trzeba płacić - bo ceny zauważalnie wzrosły.

- Wszystko podrożało, nie mieliśmy więc wyjścia - mówi Mariola Mańczak, szefowa kuchni wrocławskiej restauracji "Pod Papugami":

Z ponad sześćdziesiąt regionalnych restauracji działających na szlaku kulinarnym "Smaki Dolnego Śląska", zamkniętych - przez problemy finansowe związane z lockdownem - zostały jedynie dwie.

POSŁUCHAJ:

Część 1

Część 2

Tagi:
REKLAMA

To może Cię zainteresować