W szkolnych stołówkach marnuje się kilka ton jedzenia rocznie

jk, Malwina Gadawa | Utworzono: 16.01.2020, 14:39 | Zmodyfikowano: 16.01.2020, 14:58
A|A|A

zdjęcie ilustracyjne; fot. pixabay

Lucyna Półrolniczak, dyrektorka podstawówki nr 66 wyjaśnia, że od tego czasu wyników badań wprowadzono pewne zmiany. Od września jest nowy catering, a menu było uzgadniane także z rodzicami:

Kucharka przygotowująca jedzenie w podstawówce przy ul. Dembowskiego doskonale wie, co najlepiej smakuje dzieciom:

Koszt jednego obiadu serwowanego w podstawówce wynosi 12 zł. Dzieci dostają zupę, drugie danie, napój i deser.

Z raportu wynika, że średnio jedno dziecko zostawia przez rok blisko 30 kilogramów resztek. Jarosław Delewski, dyrektor departamentu edukacji we wrocławskim magistracie mówi, że miasto już poczyniło pewne kroki, aby marnować jak najmniej żywności w szkołach:

 

REKLAMA