Restauratorzy dnia! Jednego dnia

Anna Fluder | Utworzono: 16.02.2014, 14:04 | Zmodyfikowano: 18.02.2014, 16:09
A|A|A

Czasem marzeniem wielu z nas jest być jednocześnie i tu.. i tam..! Naszym gościom w "Kulinarnym Wrocławiu" właśnie to się udało.

Ania, Ola, Maciek i Krzysiek byli jednocześnie na 89,8 Fm w Radiu RAM i na Restaurant Day w Browarze Mieszczańskim.

Jako aktywni restauratorzy, tego jednego dnia, już po raz kolejny brali udział w tej smacznej imprezie, która swoje korzenie ma w Finlandii. To tam w 2011 roku narodził się pomysł, który obecnie został  wprowadzony w czyn już nie tylko tam, ale na całym świecie, by pasjonaci gotowania i smakosze dzielili się tym co potrafią i lubią najbardziej.

Dlatego też nasi goście przyłączyli się do wrocławskiej VII już edycji Restaurant Day i zaproponowali coś z własnej kuchni, do której i my z wielka radością zajrzeliśmy, a zabawa była pyszna;)



SEBU-SUSHI czyli Ania Grela i Krzysztof Witek zaproponowali nam sushi.

Jak podpowiada Ania sztuka gotowania ryżu to podstawa, a przyda się nie tylko do przygotowania sushi.



Gotowanie ryżu

Ryż przesypać do naczynia i wypłukać z nadmiaru skrobi. Następnie przenieść ryż do garnka i wlać tyle samo wody co ryżu, i gotować pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotować ok 15- 20 min.

Międzyczasie w naczyniu wymieszać ocet z cukrem.

Po 20 min. ryż zdjąć z ognia. Pomiędzy garnek, a pokrywkę wsunąć "szarą  gazetę", która wsiąknie nadmiar skraplanej się wody, a ryż nie będzie zbyt mokry, po czym zawinąć garnek w koc i odstawić na kolejne 20 min.

Po tym czasie ryż przenieść do większego  naczynia, dodać wcześniej przygotowany ocet+cukier i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć kilka razy. Po następnych 30 min. ryż jest gotowy do pracy.

Kiedy ryż mamy już gotowy czas na przygotowanie sushi.



Futomaki z surowym łososiem:

250 g ryżu do sushi ( ok. 8 rolek)
50 ml octu ryżowego
2 łyżki cukru
4 arkusze glonów nori
Ok. 300 g surowego łososia ( filet bez skóry)
1 op. Śmietankowego serka typu Philadelphia
Liście sałaty frezyjskiej
1 awokado
marynowany imbir
wasabi
jasny sos sojowy



Przygotowanie sushi:

Usunąć ości z łososia (o ile spotkaliśmy takie na przeszkodzie). Rybę podzielić na równe części (paski o długości 10 cm i szerokości 1 cm). Z awokado wyciąć półpierścienie o szer. ok 0,5 cm.

Na nori rozłożyć ryż na ¾ wysokości. Na środku przez całą długość rozsmarować niewielką ilość wasabi oraz serka śmietankowego, wyłożyć liść sałaty, dodać łososia oraz awokado.



Wszystko umiejętnie zawinąć, delikatnie dociskając, tak aby wyszedł nam „równy rulon”. Ostrym nożem podzielić futomaki na 5-6 równych części.

Podawać z marynowanym imbirem, wasabi oraz sosem sojowym.

UWAGA!

W etapie końcowym można użyć matki bambusowej która ułatwi nam zwijanie.

-----------------------------------------------------------------------------------

SŁODKO-SŁONE DYLEMATY czyli Ola Krala i Maciek Warych pozdrawiający przy okazji nieobecnych w studiu Radia RAM Olę i Michała, którzy towarzyszyli im podczas Restaurant Day, zaproponowali coś oczywiście na słono i słodko.

Przepis na humus:



Puszka ciecierzycy,
Łyżka pasty sezamowej tahini (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością),
Ząbek czosnku,
Oliwa z oliwek,
Łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz.

Ciecierzycę należy odcedzić, pozostawiając trochę płynu, który można dodać do humusu jak będzie za gęsty. Przełożyć ją do blendera i dodać pozostałe składniki, oliwy około jedną łyżkę. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Można dodać trochę ostrej mielonej papryki tak żeby nadać ostrości humusowi. Pasta najlepiej smakuje z chlebkiem arabskim i świeżymi warzywami (papryką, marchewką, selerem).



Bananowo-owsiane babeczki



Przepis wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam go wszystkim nawet tym, którzy na co dzień dbają o linię. Z podanych składników wychodzi 12 babeczek.

280 g płatków owsianych
300 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 dojrzałe banany
masło do wysmarowania foremki
pół łyżeczki sody

Aby podkreślić smak babeczek dobrze jest dodać łyżeczkę przyprawy piernikowej.

Babeczki można „nadziać” dowolnym składnikiem: ulubiona konfiturą lub kostką czekolady.

Przygotowanie jest dziecinnie proste: wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Na początku warto co jakiś czas przemieszać składniki albo potrząsnąć blenderem, aby wszystko idealnie się połączyło. Po zmiksowaniu masa jest dość rzadka, przelewamy ja do foremek, wcześniej lekko natłuszczonych masłem. Jeśli chcemy nadziać babeczki wlewamy połowę masy, dodajemy kleks konfitury lub kostkę czekolady i przykrywamy pozostałą częścią masy. Do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 200 st. C wstawiamy babeczki na 15-20 minut. Upieczone i pachnące muffinki odstawiamy do ostygnięcia, a przed podaniem pruszymy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

REKLAMA

To może Cię zainteresować