Twierdza Smaków, czyli festiwal kuchni historycznej w Zamku Czocha

Bartosz Synowiec, na podst. materiałów prasowych | Utworzono: 25.04.2018, 16:27 | Zmodyfikowano: 25.04.2018, 16:27
A|A|A

O tym co czeka nas na majówkę w Zamku Czocha opowiedzieli w studiu Radia RAM Joanna Lamparska i Jarosław Kuczyński:

 

W programie m.in.:

- wyjątkowe historyczne menu w zamku Czocha. Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu – przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich

 - warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci Julki Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior

- osiemnastowieczna rekonstrukcja strusiego jaja Benedykta Beniowskiego. Melchior Wańkowicz skutecznie nabrał na tę dziwaczną potrawę swoich gości

- kurczak we flaszy, czyli jedno z najdziwniejszych dań średniowiecza

- warsztaty rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru, wspólne pieczenie pierników

- kodeks dyplomatyczny dla początkujących – czyli warsztaty Joanny Mireckiej o eleganckim zachowaniu przy stole, trudnych potrawach, sztućcach oraz o tym, do czego przydają się koce

- kuchnia rycerska ze kutasami, czyli średniowiecznymi hot-dogami, abulasta – jajecznicą na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią

-  rosyjska kuchnia polowa Wielkiej Wojny 1914-1918 z nalewkami i samowarami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

- Sarmaci prezentują: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

Przez trzy dni z uczestnikami festiwalu spotykać będą się znawcy dawnej kuchni, którzy opowiedzą o tajemnych recepturach, przybliżą antyczne wybryki kulinarne, zabiorą nas w czasy Zagłoby, opowiedzą o najsłynniejszych lodach Dolnego Śląska. 

 

Będzie również konkurs na dolnośląskie ciasto historyczne – do wygrania 1000 złotych i miejsce w zamkowej karcie dań!

 Organizatorzy: Fundacja Joanny Lamparskiej na Rzecz Ochrony Dziedzictwa Kulturowego „Projekt Historia”, Zamek Czocha

REKLAMA

To może Cię zainteresować