A | A | A

Odkrywanie smaków świata z Radiem RAM

Anna Fluder, MJ
Utworzono: 2017-05-13 10:03 , Zmodyfikowano: 0000-00-00 00:00
W sobotę zaprosiliśmy Was na dobrze przyprawiony program wprost z Magnolia Park. Kawa parzona na zimno, francuskie naleśniki z dodatkiem wody mineralnej i owocowy raj kuchni meksykańskiej.
CC0 Public Domain

Odkrywanie smaków świata to jak podróż szlakiem zmysłów. W taką wyprawę zabraliśmy Was w sobotnie popołudnie, wprost z placu Niebiańskiego. Brzmi rajsko - prawda? Tym razem Sobotnia Kawa była serwowana ze studia plenerowego w Magnolia Park. Naszymi przewodnikami w programie Anny Fluder byli eksperci kulinarni z różnych restauracji.

Roksana Anuszewska z Mr Chilly porwała słuchaczy do Meksyku, kraju smakowitej salsy. Jak zapowiadała - było coś specjalnego dla fanów ostrych dań, ale również znalazło się coś łagodniejszego dla delikatnego podniebienia. Jak wiadomo meksykańska kuchnia słynie z pikanterii, ostry smak mogą jednak łagodzić zdrowe owoce: awokado, ananasy czy mango. Oczywiście na stołach królują strączki - odmian fasoli może być ponad 20 i niesamowite przyprawy - sama papryka chilli ma ponad 100 gatunków.

Wybraliśmy się też na kulinarną wycieczkę nad Sekwanę. Grażyna Kierzkowska - La Paryżanka  - kuchnia francuska, podpowiedziała, jak przygotować prawdziwe francuskie naleśniki w kilku odsłonach. Sekretem jest oczywiście użycie masła, ale tajemnicą cienkich jak kartka papieru i smacznych placków jest mąka gryczana i woda mineralna. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że sekretem amerykańskich pancakes jest użycie maślanki zamiast mleka. 

Naszym przewodnikiem po kuchni slow food była Natalia Kinkel z Restauracji Vivian. Bez pośpiechu zatem zachęcała do odkrywania tego co regionalne i sezonowe. Teraz są to botwinka, rabarbar i szparagi, które warto wybierać na bazarach i straganach, gdy są świeże - będzie smacznie i zdrowo.

W naszym sobotnim programie oczywiście nie mogło zabraknąć kawy. Krzysztof Mikłasewicz - Coffee Master z kawiarni Starbucks opowiedział o rodzajach ziaren, sposobach parzenia, pochodzeniu i działaniu kawy na nasz organizm. Nasz ekspert zachęcał do parzenia kawy na zimno. Kiedy wybieramy się w plener - do plecaka warto zabrać aeropress, dzięki niemu świeże espresso czy late wypijemy bez problemów w przyjemnych okolicznościach przyrody.

To była prawdziwa uczta światowych smaków! Menu pełne specjałów - fantastyczni goście i wspomnienia kulinarne z dalekich stron.

Już w niedzielę o godz. 14.00 zapraszamy na program Kulinarny Wrocław





ZDJĘCIA
pokaż wszystkie +
ukryj część -
WASZE KOMENTARZE ()

WASZE KOMENTARZE (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony. Radio RAM nie odpowiada za treść komentarzy.
Teraz na antenie
Ian Pelczar
Strefa kina. Posłuchaj, co warto zobaczyć.
NEWSLETTER RADIA RAM
Dodaj swój adres, aby otrzymywać newsletter