Odkrywanie smaków świata z Radiem RAM

Anna Fluder, MJ | Utworzono: 13.05.2017, 10:03
A|A|A

CC0 Public Domain

Odkrywanie smaków świata to jak podróż szlakiem zmysłów. W taką wyprawę zabraliśmy Was w sobotnie popołudnie, wprost z placu Niebiańskiego. Brzmi rajsko - prawda? Tym razem Sobotnia Kawa była serwowana ze studia plenerowego w Magnolia Park. Naszymi przewodnikami w programie Anny Fluder byli eksperci kulinarni z różnych restauracji.

Roksana Anuszewska z Mr Chilly porwała słuchaczy do Meksyku, kraju smakowitej salsy. Jak zapowiadała - było coś specjalnego dla fanów ostrych dań, ale również znalazło się coś łagodniejszego dla delikatnego podniebienia. Jak wiadomo meksykańska kuchnia słynie z pikanterii, ostry smak mogą jednak łagodzić zdrowe owoce: awokado, ananasy czy mango. Oczywiście na stołach królują strączki - odmian fasoli może być ponad 20 i niesamowite przyprawy - sama papryka chilli ma ponad 100 gatunków.

Wybraliśmy się też na kulinarną wycieczkę nad Sekwanę. Grażyna Kierzkowska - La Paryżanka  - kuchnia francuska, podpowiedziała, jak przygotować prawdziwe francuskie naleśniki w kilku odsłonach. Sekretem jest oczywiście użycie masła, ale tajemnicą cienkich jak kartka papieru i smacznych placków jest mąka gryczana i woda mineralna. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że sekretem amerykańskich pancakes jest użycie maślanki zamiast mleka. 

Naszym przewodnikiem po kuchni slow food była Natalia Kinkel z Restauracji Vivian. Bez pośpiechu zatem zachęcała do odkrywania tego co regionalne i sezonowe. Teraz są to botwinka, rabarbar i szparagi, które warto wybierać na bazarach i straganach, gdy są świeże - będzie smacznie i zdrowo.

W naszym sobotnim programie oczywiście nie mogło zabraknąć kawy. Krzysztof Mikłasewicz - Coffee Master z kawiarni Starbucks opowiedział o rodzajach ziaren, sposobach parzenia, pochodzeniu i działaniu kawy na nasz organizm. Nasz ekspert zachęcał do parzenia kawy na zimno. Kiedy wybieramy się w plener - do plecaka warto zabrać aeropress, dzięki niemu świeże espresso czy late wypijemy bez problemów w przyjemnych okolicznościach przyrody.

To była prawdziwa uczta światowych smaków! Menu pełne specjałów - fantastyczni goście i wspomnienia kulinarne z dalekich stron.

Już w niedzielę o godz. 14.00 zapraszamy na program Kulinarny Wrocław





REKLAMA
To może Cię zainteresować