A | A | A

Tym razem przede wszystkim kuchnia ukraińska

Utworzono: 2016-02-24 14:52 , Zmodyfikowano: 0000-00-00 00:00
Illya Tandur, szef KRESu z Ofiar Oświęcimskich, przyjechał do naszego miasta studiować. Mimo zdobytego wykształcenia technicznego, postanowił założyć knajpę z jedzeniem jakie znał z domu.

W między czasie sytuacja w jego rodzinnych stronach zrobiła się na tyle nieciekawa, że dołączyli do niego rodzice. I tak, własnymi rękami, stworzyli miejsce, w którym wrocławianie mogą się czuć jak u siebie. Szefem kuchni została mama Illyi, a zatrudnieni są przede wszystkim studiujący we Wrocławiu Ukraińcy. Trochę tez dzięki temu, menu regularnie powiększa się o coraz to nowe dania z różnych regionów naszego wschodniego sąsiada.

Illya podrzucił również przepis na "banosz":

Szklankę mleka wlać do garnka.
Dodać 3 łyżki śmietany*.
Trzy łyżki drobno zmielonej kaszy kukurydzianej.
Dodać soli (na smak)

Gotować na średnim ogniu, mieszając cały czas(!) póki kasza nie zrobi się odpowiednio gęsta.
Kaszę wyłożyć na talerz.
Podawać z obsmażonym wędzonym boczkiem lub sałem (lepiej) i prawdziwą kwaśną bryndzą (najlepiej huculską)

*Proporcje śmietany i mleka można zmieniać. W klasycznym przepisie kasza jest gotowana na samej domowej śmietanie, bez dodatku mleka, co sprawia że oryginalna wersja tej potrawy jest niesamowicie tłusta.

Fb KRESu: https://www.facebook.com/knajpa.kres

ZDJĘCIA
pokaż wszystkie +
ukryj część -
WASZE KOMENTARZE ()

WASZE KOMENTARZE (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony. Radio RAM nie odpowiada za treść komentarzy.
Teraz na antenie
Bartosz Synowiec
Dzieje się we Wrocławiu / konkurs absurdalny: jest zobowiązany, powiedzieć, przyszły miesiąc
NEWSLETTER RADIA RAM
Dodaj swój adres, aby otrzymywać newsletter