A | A | A

Tym razem przede wszystkim kuchnia ukraińska

Utworzono: 2016-02-24 14:52 , Zmodyfikowano: 0000-00-00 00:00
Illya Tandur, szef KRESu z Ofiar Oświęcimskich, przyjechał do naszego miasta studiować. Mimo zdobytego wykształcenia technicznego, postanowił założyć knajpę z jedzeniem jakie znał z domu.

W między czasie sytuacja w jego rodzinnych stronach zrobiła się na tyle nieciekawa, że dołączyli do niego rodzice. I tak, własnymi rękami, stworzyli miejsce, w którym wrocławianie mogą się czuć jak u siebie. Szefem kuchni została mama Illyi, a zatrudnieni są przede wszystkim studiujący we Wrocławiu Ukraińcy. Trochę tez dzięki temu, menu regularnie powiększa się o coraz to nowe dania z różnych regionów naszego wschodniego sąsiada.

Illya podrzucił również przepis na "banosz":

Szklankę mleka wlać do garnka.
Dodać 3 łyżki śmietany*.
Trzy łyżki drobno zmielonej kaszy kukurydzianej.
Dodać soli (na smak)

Gotować na średnim ogniu, mieszając cały czas(!) póki kasza nie zrobi się odpowiednio gęsta.
Kaszę wyłożyć na talerz.
Podawać z obsmażonym wędzonym boczkiem lub sałem (lepiej) i prawdziwą kwaśną bryndzą (najlepiej huculską)

*Proporcje śmietany i mleka można zmieniać. W klasycznym przepisie kasza jest gotowana na samej domowej śmietanie, bez dodatku mleka, co sprawia że oryginalna wersja tej potrawy jest niesamowicie tłusta.

Fb KRESu: https://www.facebook.com/knajpa.kres

ZDJĘCIA
pokaż wszystkie +
ukryj część -
WASZE KOMENTARZE ()

WASZE KOMENTARZE (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony. Radio RAM nie odpowiada za treść komentarzy.
Teraz na antenie
NEWSLETTER RADIA RAM
Dodaj swój adres, aby otrzymywać newsletter