Kulinarny Wrocław - kuchnia ukraińska

Maciek Przestalski | Utworzono: 24.02.2016, 14:52 | Zmodyfikowano: 24.02.2016, 14:52
A|A|A

Illya Tandur

W między czasie sytuacja w jego rodzinnych stronach zrobiła się na tyle nieciekawa, że dołączyli do niego rodzice. I tak, własnymi rękami, stworzyli miejsce, w którym wrocławianie mogą się czuć jak u siebie. Szefem kuchni została mama Illyi, a zatrudnieni są przede wszystkim studiujący we Wrocławiu Ukraińcy. Trochę tez dzięki temu, menu regularnie powiększa się o coraz to nowe dania z różnych regionów naszego wschodniego sąsiada.

Illya miał dla nas również przepis na banosz.

Szklankę mleka wlać do garnka.
Dodać 3 łyżki śmietany*.
Trzy łyżki drobno zmielonej kaszy kukurydzianej.
Dodać soli (na smak)

Gotować na średnim ogniu, mieszając cały czas(!) póki kasza nie zrobi się odpowiednio gęsta.
Kaszę wyłożyć na talerz.
Podawać z obsmażonym wędzonym boczkiem lub sałem (lepiej) i prawdziwą kwaśną bryndzą (najlepiej huculską)

*Proporcje śmietany i mleka można zmieniać. W klasycznym przepisie kasza jest gotowana na samej domowej śmietanie, bez dodatku mleka, co sprawia że oryginalna wersja tej potrawy jest niesamowicie tłusta.

KRES na faceooku: https://www.facebook.com/knajpa.kres

REKLAMA

To może Cię zainteresować