Nawijanie makaronu na uszy.. i wałek w Kulinarnym Wrocławiu

Anna Fluder | Utworzono: 17.06.2015, 12:10
A|A|A

W Kulinarnym Wrocławiu nawijaliśmy makaron na wałek, a dla uszu i zmysłów to była smaczna podróż do włoskiej kuchni z Katarzyną Ryniak. Jej największą pasją są makarony które wykonuje dla jednej z Włoskich restauracji we Wrocławiu (Corso Wine Bar). W programie usłyszeliśmy jak różne są typy makaronów i jak niezwykłe są techniki wyrabiania ciasta. Zapewne dla wielu zaskakującym może być fakt, że smak potrawy uzależniony jest także od kształtu makaronu. Przy gnocchi di semola czy orecchiette to była niebywale precyzyjna ręczna robota: zarobienie ciasta z semoliny, przygotowanie sosu pomidorowego, wykonanie makaronu z semoliny, ale tez mąki pszennej. Nasza ekspertka kuchni włoskiej zabrała nasz także w rejony gdzie przydałaby się gitara by skomponować spaghetti alla chitarra.

Coś się nie klei? - to czas na magiczne słowo semolina i gra gitarra makaronowa

Wybór kształtu makaronu to także wyczarowanie doznań smakowych potrawy

Jeśli nie mamy pod ręką semoliny, to na pewno mąka pszenna znajdzie się pod ręką i dlatego zabieramy się za tagliatelle

Na koniec czas na sosów wariacje na temat

 
Tagi:
REKLAMA
To może Cię zainteresować