Europa na Widelcu po raz siódmy (SONDA)

Gregor Niegowski | Utworzono: 25.05.2015, 21:26
A|A|A

fot. smakiwroclawia.pl

Największa kulinarna impreza w Polsce po raz 7. we Wrocławiu. Nie zabraknie przysmaków z całego kontynentu, ale też regionalnych produktów. W tym roku królować mają ryby, szparagi, truskawki, a nawet rzodkiewki. Do tego konkursy oraz kulinarne pokazy, między innymi Roberta Makłowicza. Prezydent Rafał Dutkiewicz przygotował dla gotujących wrocławian niespodziankę. - Każdy może zaprezentować swój przepis, a najlepsze trafią do kulinarnej książki, która wydamy w ramach obchodów ESK i Światowej Stolicy Książki - mówi Dutkiewicz:

Wielką atrakcją w tym roku jest możliwość zjedzenia kolacji w powietrzu. Jak to możliwe? - opowiada Marta Pokorska z Dinner in the Sky:

Czego będzie można skosztować? W menu znajdą się m.in. angielska Cheddar Cheese Soup, czyli kremowa zupa z serem Cheddar oraz Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną, z Belgii przywędruje Boulet a’la Liégeoise (klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege i Éclairs au chocolat (eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym), a z Chorwacji m.in. Pačja prsa sa kašom, czyli pierś kaczki z kaszą jęczmienną (całe menu TUTAJ).

Sonda
Ta sonda już się zakończyła.

W menu tegorocznej edycji "Europy na Widelcu" znalazły się dania z 15 krajów. Kuchnię którego z nich lubicie najbardziej?

Anglia
0
Belgia
0
Chorwacja
0
Cypr
0
Czechy
0
Francja
0
Grecja
0
Hiszpania
2
Niemcy
0
Polska
0
Szwajcaria
0
Szwecja
0
Ukraina
1
Węgry
0
Włochy
3
Wszystkich głosów: 6

Program Europy na Widelcu 2015

3-7 czerwca

Jarmark potraw i produktów regionalnych i Targi książki kulinarnej „Książka na widelcu

5-6 czerwca

5 czerwca – Dzień dolnośląski
Prezentacja produktów oraz potraw regionalnych, takich jak: ryby słodkowodne, zioła, szparagi, rzodkiewka i truskawki.

6 czerwca – Europejska biesiada
Krajem przewodnim jest w tym roku Chorwacja. Na scenie wystąpi Tomislav Goluban oraz śpiewak Josip Butorac z regionu Kvarner. Muzeum z Zagorje zaprezentuje widowisko „Bitwa o przeżycie”.

W programie biesiady m.in.:

  • parada kucharzy,
  • pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
  • warsztaty pieczenia chleba,
  • zabawy dla dzieci,
  • opowieści ichtiologów,
  • fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
  • konkursy na scenie,
  • rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
  • VII Wrocławski Turniej Nalewek,
  • Koncerty zespołów: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.

Imprezy towarzyszące

5 czerwca – Laboratorium smaku
Spotkanie warsztatowo-degustacyjne poświęcone nalewkom domowym. Poprowadzą je mistrzowie polskich nalewek – Hieronim Błażejak i Zbigniew Sierszuła. Warsztaty są bezpłatne. Obowiązują zapisy, szczegóły tutaj.

5 czerwca – Konferencja na temat modnych diet
II konferencja popularno-naukowa pt. „Czy diety cud czynią cuda? – modne diety z kuchnią dolnośląską w tle”, dobędzie się w Sali Sesyjnej Rady Miejskiej, Sukiennice 9, w godzinach 13.00–16.00.

Wyznawacz
5 czerwca na wrocławskim rynku stanie „Wyznawacz”, w którym można zostawić wszystkie swoje grzeszki kulinarne. Wyznawacz będzie czynny w godzinach 16.00–20:00.

Fotobudka|
5 i 6 czerwca od 13.00 do 18.00 na Rynku pojawi się fotobudka, w której będzie można bezpłatnie sfotografować się z sezonowymi warzywami i owocami.

Działania magazynu „Kocioł”: Wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci i broszura
5 i 6 czerwca Redakcja Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego „Kocioł” przygotowała akcję „Wróżba z Kotła”. Osoby, które zrobią sobie zdjęcie z papierową wróżbą na terenie festiwalu, a następnie udostępnią je na Instagramie lub Facebooku z hashtagiem #EuropaNaWidelcu, otrzymają specjalne gadżety. Wszystkie zdjęcia z akcji będzie można na bieżąco śledzić na stronie internetowej magazynu Kocioł. „Kocioł” przygotował również niespodziankę kulinarną. W trakcie trwania festiwalu rozda broszury z przepisami na obiad na 4 pory roku.

5-6 czerwca: Festiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim
Otwarta strefa piwna w Browarze Mieszczańskim. W programie prezentacja kilkuset piw Europy oraz piw z polskich browarów rzemieślniczych, regionalnych, minibrowarów i browarów restauracyjnych. Odwiedzających Browar nakarmią wrocławskie foodtrucki m.in. Taho, Bratwursty, Bud-K, Happy Little Truck.

5–7 czerwca Podniebna restauracja na placu Solnym|
Przez trzy dni w samym sercu Wrocławia na placu Solnym stać będzie platforma Dinner in the Sky. Dla gości podniebnej restauracji szefowie kuchni przygotowują specjalne menu.

REKLAMA