Eko KRAM Radia RAM: Dni Karpia na Nowym Targu

Radio RAM, Radio RAM | Utworzono: 31.08.2014, 23:21
A|A|A

Fot. Karol Czapski

4 września RAMowe studio znów zawitało na placu nowy Targ aby wspólnie z mieszkańcami Wrocławia delektować się pysznościami Jarmarku Produktów Świeżych.  Tematem przewodnim były odbywające się w tym czasie Dni Karpia w ramach których zaprezentowali się wszyscy uczestnicy ekologicznej inicjatywy „Dolina Baryczy Poleca”.

Nasz pierwszy gość- Marta Kamińska przybliżyła słuchaczom na czym polega ten program:

- Dziś na Jarmarku jest około 10 producentów i usługodawców których produkty posiadają znak „Dolina Baryczy Poleca”. Jest to nasz regionalny znak jakości, który przyznajemy najatrakcyjniejszym ofertom produktów i usług. Każdy kto chce go otrzymać musi podjąć indywidualne starania i pamiętać o tym, że znak przyznajemy tylko na rok czasu także co roku należy odnawiać swoje członkostwo.  Warunków do spełnienia jest kilka. Najważniejsze z nich to: działanie w obrębie Doliny Baryczy, wykazanie wyższej niż przeciętna jakości produktu, szeroka dostępność oraz działanie pro ekologiczne.- tłumaczyła Marta Kamińska.

Do studia zawitał także Andrzej Łaniak - szef gospodarstwa sadowniczego,  który opowiedział nam o swoim autorskim pomyśle- pijalni soków Malinea:

-Wszystkie nasze wyroby wytwarzane są w warunkach naturalnych według sprawdzonych domowych metod. Do wielu z nich nie dodajemy cukru z myślą o osobach chorych, a pozostałe przetwory dosładzamy ekologicznym cukrem trzcinowym.  Nasze  soki i syropy składają się tylko i wyłącznie ze świeżych owoców co widać po stopniu ich zagęszczenia. - mówił w Radiu RAM Andrzej Łaniak

Wszystkich tych płynnych pyszności spróbować można w gospodarstwie Państwa Łaniak, które znajduje się w Wierzchowicach - wsi położonej 50 kilometrów na północ od Wrocławia, koło Milicza.

Kolejny gość to pasjonatka suszu roślinnego, która opowiedziała nam o tym jak ze źdźbła trawy, listków i suszonych kwiatów wyczarować prawdziwe dzieło sztuki:

-Moja pasja jest bardzo czasochłonna i kompleksowa. Sama hoduję rośliny od podstaw następnie gdy już osiągną odpowiednią dojrzałość suszę i na końcu wytwarzam z nich dekoracje. Kombinacji jest wiele: wianki, podkówki, miotełki, wszystko zależy od tego ile mamy materiałów i jakiej są one jakości. W tym roku wspaniałe lato pozwoliło nam stworzyć ze swojej przyrody prawdziwe arcydzieła. - opowiadała Agnieszka Lesiak

Na koniec naszego spotkania, z ostatnim studyjnym gościem obaliliśmy stereotyp karpia jako ryby jedzonej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pni Bogusława Niewiadomska z restauracji „Stary Młyn” przyrządza ją na każdy możliwy sposób. Do najciekawszych kompozycji należą: pasztet z karpia uhonorowany Grand Prix polsko-czeskiego  konkursu kulinarnego w 2012 roku, karp smażony w sosie kurkowym lub jabłkowo-miodowym czy karp na musie z patisona podawany z dżemem zrobionym z owoców Doliny Baryczy.

Następna impreza z tego cyklu już w październiku. Zapraszamy do spędzenia razem z nami przyjemnego i smacznego popołudnia.

 

REKLAMA