Kulinarny Wrocław: Lato na talerzu

Piotr Bartyś | Utworzono: 27.07.2014, 15:27 | Zmodyfikowano: 27.07.2014, 13:43
A|A|A

Krzysztof Klimaszewski obecnie jest Szefem niedawno otwartej restauracji "Nigdy nie zapomnę", ale doświadczenie zdobywał przez wiele lat w kraju i za granicą. Gotowanie to nie tylko jego zawód. Pasja, filozofia życfia - takie określenia wcale nie są na wyrost. Zresztą posłuchajcie sami.

Pracę dyplomową na poznańskiej WSGiH napisał na temat Slow Food (termin powstał w opozycji do Fast Foodu):

Do studia nasz gość zabrał ze sobą warzywa, z których gotuje w swojej restauracji. Zauroczyła mnie jego filozofia - prawda na talerzu:


Krzysztof pracował w różnych krajach Europy, ale okazuje się, że podstawa gotowania wszędzie jest taka sama:

Ostatnie lata znacznie zmieniły postrzeganie zawodu kucharza, także w Polsce...

Pora na przepisy - w restauracji, gdzie Krzysztof jest Szefem, obowiązuje krótka, sezonowa karta. Zatem przepisy na lato. Zaczynamy od chłodnika z ogórków:

Składniki
Chłodnik z ogórków (8 porcji)
ogórki- ¾ pojemności garnka 2L
garść pietruszki
garść koperku
szalotka- 1 szt
jogurt- 0,5L
sok z cytryny- ½ cytryny
oliwa z oliwek- 50ml
sól, pieprz do smaku
o opcjonalnych dodatkach opowiada Krzysztof, mogą kogoś zaskoczyć:)

Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem

Teraz dwa słowa o technologii gotowania. Myślicie, że gotowanie warzyw to łatwizna? No to posłuchajcie:

Konfitura z malinówek

Składniki:
pomidory malinówki- 6kg
cebula- 2kg
mango-1szt
chilli- ½ papryczki
ocet winny biały- 0,5L
cukier-1kg
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Pomidory umyć i sparzyć. Obrać ze skórki, odcedzić na sicie, aby puściły sok. Pokroić w kostkę. Mango obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, po czym dodać pomidory pokrojone w kostkę, mango oraz drobno pokrojone chilli. Wsypać cukier, dodać ocet oraz resztę przypraw. Wszystko smażyć na patelni od czasu do czasu mieszając uważając, aby nam się nie przypaliło. Kiedy wszystkie płyny odparują a sos zgęstnieje do konsystencji konfitury, próbujemy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gorący przekładamy do słoików.

Na zakończenie - sałatka z melonów. Krzysztof twierdzi, że przepadają za nią kobiety:

Pyyyyycha:)

REKLAMA

To może Cię zainteresować