Pomidor i bazylia - smaczne i przyjazne sąsiedztwo!

Anna Fluder | Utworzono: 05.05.2014, 12:16 | Zmodyfikowano: 05.05.2014, 10:29
A|A|A

radioram.pl

O ziołach i warzywach mógłby opowiadać długo dłużej niż mogliśmy sobie na to pozwolić w "Kulinarnym Wrocławiu". Piotr Kucharski, którego nazwisko jak wiemy zobowiązuje, ma pasję z której korzystamy już po raz kolejny. W styczniu wspólnie wypiekaliśmy chleb i ciabatty, a tym razem wybraliśmy się do ogródka. Tegoroczna ciepła zima i bardzo słoneczna wiosna sprawiły, ze sezon dla działkowiczów rozpoczął się o miesiąc wcześniej niż zazwyczaj i już są tego pierwsze zdrowe zbiory. I my także dłużej czekać nie mogliśmy i wyruszyliśmy w plener, a Piotra - wielkiego miłośnika ogródkowej przestrzeni - pytaliśmy m.in. o pierwsze kroki stawiane w naturze wśród warzyw i ziół.

Ale, ale.. przed decyzją o porywaniu się z motyką na ogródek, warto rozważyć m.in. czy znajdziemy w codziennym zapracowaniu i zabieganiu czas na jego pielęgnację? Czy wystarczy nam cierpliwości na walkę np. z chwastami? Czy chcemy się uczyć jak rozplanować sąsiedztwo warzyw i roślin?

Jeśli tak, to na początek propozycja - donice i skrzynie na tarasie lub balkonie.

Zioła na ogródku to podstawa, wtedy chwasty są bez szans.

Łatwe sezonowe danie z wykorzystaniem ziół z ogrodu:

Feta zapiekana z pomidorami i oregano
Składniki:
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
szczypta chili
2 puszki siekanych pomidorów (400 g/szt.)
garść posiekanych liści oregano
400 g sera feta, połamanego na duże kawałki
świeże pieczywo do podania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, podsmażyć czosnek. Dodać chili i pomidory. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodać oregano i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Fetę rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym i zapiec około 20 minut.

Pierwsze tegoroczne zbiory u Piotra już są, może rwać i zdrowo gotować

Bywa i tak, ze mimo naszych wielkich starań wkładanych w pielęgnację ogrodu, poświęconego czasu i cierpliwości w oczekiwaniu na plony warzywne i ziołowe, owoce naszej pracy są mizerne, a u sąsiada? - nie tylko trawa bardziej zielona! - dlaczego?

Grzanki francuskie z truskawkami i miętowym cukrem
Składniki:
2 jajka
100 ml mleka
6 kromek czerstwego chleba
4 łyżki masła do smażenia
500 g truskawek
mała garść mięty, posiekana
5-6 łyżek cukru
skórka otarta z połówki cytryny

Sposób przygotowania:
Jajka rozbełtać z mlekiem i zanurzyć w nim kromki chleba aby nasiąkły płynem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć chleb z obu stron na złoto-brązowy kolor. Można przełożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut aby były bardziej chrupiące. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki.
Cukier razem z miętą i skórką z cytryny utrzeć w moździerzu aż cukier zrobi się zielony.
Grzanki ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć truskawki i posypać miętowym cukrem.

Kiedy już zioła rwiemy garściami, a warzywa zaczynają ze sobą rywalizować na rozmiary, kolory i witaminy to co dalej?

więcej podpowiedzi od Piotra Kucharskiego na stronie:

http://piotrkucharski.com/studio-kulinarne

Tagi:
REKLAMA

To może Cię zainteresować