Zupa i wszystko... smaczne!

Anna Fluder, fot. Łukasz Werka | Utworzono: 19.01.2014, 19:52 | Zmodyfikowano: 20.01.2014, 06:06
A|A|A

Zupa to wciąż najważniejsze danie dnia w wielu domach.

Dlatego tym razem podpowiadaliśmy od podstaw, jak zabrać się za jej przygotowanie tak, by nie tylko była smaczna.

Powinna być też zdrowa i treściwa.

Nasz gość Michał Nowak z pierwszej we Wrocławiu zupiarni "Zupa" zalecał gotowanie każdej od dobrze przygotowanego wywaru.

 

Wywar warzywny:

1,5 litra wody ( najlepiej przefiltrowanej lub przegotowanej i wystudzonej )
5 x marchewka
3 x pietruszka
1 x seler
1 x por
cebula
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Zielone części warzyw również użyć do gotowania.
Warzywa obrać, opłukać, włożyć do garnka, gotować ok. 2 godziny ( ewentualnie dolewać wody ).
Przecedzić przez sito lub gazę.





Dla wegetarian i miłośników lekkich zup zaproponował krem z białej pietruszki.

Zupa krem z pietruszki:
1 kg pietruszki
1,5 l wywaru warzywnego
Kolendra świeża
Orzechy włoskie łuskane do dekoracji
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa obrać, pokroić.
1/3 pietruszki podsmażyć na rumiano na patelni lub w piekarniku, pozostałą część zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości, dodając uprzednio podsmażoną część . Blenderem miksujemy, dosmaczamy, na końcu wsypujemy posiekaną kolendrę, dekorujemy orzechami włoskimi.



Jeśli jednak zupa ma nam wystarczyć za dwudaniowy obiad, rozgrzać nas w zimowy czas i zabrać w kulinarną podróż to warto spróbować ugotować zupę meksykańską:

Wywar mięsny gotujemy tak jak warzywny tylko dodajemy korpus drobiowy lub 2 nóżki kurze.

1,5 l wywaru
0,3 kg wołowiny mielonej
2 cebule
Czosnek – 2 ząbki
1 puszka pomidorów w sosie własnym
1 puszka czerwonej fasoli
3 czerwonej papryki
1 papryczka chili
Sól, pieprz, koncentrat pomidorowy.
Cebule pokroić w ćwiartki , czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek.
Papryki pokroić na kawałki, cebulę w ½ przypiec w piekarniku na 180 stopni przez ok. 20 minut ( aż się przypiecze ).
Wywar zagotować, dodać usmażone mięso, pomidory, fasole i łyżkę koncentratu pomidorowego.
Gotujemy 10-15 min. Na koniec dodajemy podpieczone warzywa i chili.

Tagi:
REKLAMA
To może Cię zainteresować